Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Gepubliceerd op 30 november 2023

Het bestuur heeft onlangs besloten om per 1 januari 2024 0,07% toeslag te verlenen. De prijzen stegen in de referteperiode met 0,21%. Dit besluit is genomen op basis van het reguliere toeslagbeleid.

Jaarlijks bekijken wij of uw pensioen kan meegroeien met de stijging van de prijzen in het afgelopen jaar. Dit is afhankelijk van onze financiële situatie. Per 1 januari 2024 lukt ons dit, vanwege de beleidsdekkingsgraad van 119,0%. De regelgeving staat het toe om vanaf een beleidsdekkingsgraad boven de 110% toeslag te verlenen.

Het bestuur acht de toeslagverlening prudent en evenwichtig en heeft bij zijn besluit de transitiedoelstellingen hierbij betrokken.

Besluiten over het verhogen of verlagen van de pensioenen worden gemaakt op basis van de beleidsdekkingsgraad. Dit is de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste twaalf maanden. De dekkingsgraad is de financiële graadmeter van een pensioenfonds.

Is de dekkingsgraad 100%? Dan heeft het pensioenfonds precies genoeg geld om alle (toekomstige) pensioenen te betalen. Hoe hoger de dekkingsgraad, des te eerder er geïndexeerd kan worden.

Het bestuur hanteert bij de toekenning van de toeslagverlening een beleidsstaffel, die aansluit bij de wettelijke kaders rondom toekomstbestendige toeslagverlening. Deze beleidsstaffel houdt het volgende in:

  • Geen toeslag zal worden verleend als de beleidsdekkingsgraad lager is dan 110%;
  • Bij een beleidsdekkingsgraad van meer dan 110%, maar minder dan de dekkingsgraad waarbij volledige toekomstbestendige toeslagverlening mogelijk is, wordt de toeslag naar verhouding gegeven;
  • Bij een beleidsdekkingsgraad hoger dan de dekkingsgraad waarbij volledige toekomstbestendige toeslagverlening mogelijk is, wordt volledig geïndexeerd. Hiervoor dient de beleidsdekkingsgraad ten minste 140% te zijn.
  • De beleidsdekkingsgraad van ultimo oktober is leidend voor het bepalen van het percentage van de toeslagverlening. De beleidsdekkingsgraad per 31 oktober 2023 bedroeg 119,0%. Voor het bepalen van het Consumentenprijsindexcijfer gebruiken we de prijsindex niet afgeleid per september 2022 - september 2023. De prijzen stegen in deze periode met 0,21%.