Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Gepubliceerd op 25 december 2022

Inmiddels is het BPL binnen de door de algemene raad van de NLc ingestelde werkgroep Transitie Pensioenregeling (WTP) zo’n anderhalf jaar actief. In deze werkgroep zit naast een afvaardiging van het BPL een afvaardiging van de NLc en de VNoL. In dit artikel treft u een weergave aan van hetgeen zich heeft voorgedaan binnen de werkgroep en de uitdagingen waarmee we samen met de anderen afgevaardigden voor staan.

Terugblik
In 2021 is de WTP druk bezig geweest met het opstellen van het projectplan, opleidings- en communicatieplan. Tevens is er een risicoanalyse uitgevoerd om dit project op een beheerste manier te realiseren. Vanuit de NLc ledenvergadering heeft de WTP uitgangspunten meegekregen die voor de afgevaardigden het vertrekpunt zijn geweest bij de vormgeving van de nieuwe regeling. 2021 is afgesloten met een meningspeiling om de contractvoorkeur uit te vragen.

2022 is door de WTP voortvarend begonnen door te komen tot een principebesluit voor de solidaire premieregeling. Daarna is de WTP gestart met het optuigen van het risicopreferentie onderzoek. Daarna is binnen de WTP meer de diepte ingedoken door het bepalen van de maatmensen. Tevens zijn binnen de WTP de eerste inzichten verkregen betreffende het afschaffen van de doorsneesystematiek en de benodigde compensatie daarvoor. Vervolgens is de slag gemaakt om tot een concrete risicohouding te komen. Ten slotte is parallel hieraan gestart met het opstellen van een werkdocument om uiteindelijk te komen tot een nieuw pensioenstatuut.

Planning
Voor komend jaar staat er genoeg op de planning. Zo zal de WTP zich bezig houden met de verdere uitwerking van een nieuwe regeling en het opstellen van het transitieplan waarin de concrete berekeningen een plek krijgen. Dit transitieplan bevat onder meer:

  • De effecten betreffende de afschaffing van de doorsneepremie;
  • De effecten van het invaren;
  • De compensatieregeling;
  • De schokken in de transitie;
  • De initiële solidariteitsreserve;
  • De verantwoording betreffende de evenwichtigheid.

Gepensioneerdenbijeenkomsten
Om iedereen hier zo goed mogelijk over te informeren zullen er in elke regio (Noord, Amsterdam-IJmond, Rotterdam-Rijnmond en Scheldemonden) gepensioneerdenbijeenkomsten worden georganiseerd. De data worden hiervoor nog vastgelegd, maar zodra daar meer zicht op is zullen de pensioengerechtigden hiervoor een uitnodiging ontvangen.

Uiteraard worden de Registerloodsen ook geïnformeerd tijdens NLc ledenvergaderingen.