Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Gepubliceerd op 4 maart 2022

Het bestuur heeft naar aanleiding van de recente ontwikkeling inzake de situatie in Oekraïne tijdens een ingelaste bestuursvergadering gesproken over zijn exposure in Russische beleggingen. Het gaat om circa 0,4% van de beleggingsportefeuille, zo’n € 4,3 miljoen (stand 23 februari 2022). Deze exposure zit in het aandelenfonds opkomende markten (0,1%) en in de fondsen betreffende Emerging Market Debt (0,3%).

Impact op de beleggingsportefeuille
Het aandeel van de Russische economie op de wereldeconomie is beperkt. Hierdoor is de waarde van ons belegd vermogen licht gedaald. Wel zien we de beweeglijkheid van de financiële markten toenemen. Eerdere geopolitieke crises zorgen in het algemeen niet tot een langdurige terugval in de waarde van de beleggingen.

Momenteel is het niet mogelijk om als buitenlandse partij te handelen in Russische obligaties en aandelen. Onze fiduciair beheerder BlackRock ziet de benchmarkproviders echter snel stappen ondernemen om afscheid te nemen van de Russische staatsobligaties en aandelen. Deze benchmarks zijn voor onze beleggingsfondsen met Russische exposure leidend. Indien deze exposure uit de benchmarks valt zal de exposure van het BPL ook direct afnemen.

Het BPL heeft voor zijn beleggingsbeleid een lange horizon. Vanwege deze lange termijn reageert BPL niet direct op een waardedaling of -stijging, maar wordt gekeken naar de verwachte rendementen op de lange termijn. De ontwikkeling van de Russische exposure in de portefeuille zal de aankomende periode extra aandacht van ons vragen.

Sanctiewetgeving
Naar aanleiding van de annexatie van de Krim in 2014 zijn er tegen Rusland al sancties ingesteld. Afgelopen dagen hebben deze sancties zich snel uitgebreid. Het BPL is compliant aan de Sanctiewetgeving.