Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Gepubliceerd op 29 november 2022

Het bestuur heeft onlangs besloten zijn strategische renteafdekking te verhogen van 37,5% naar 60%. Dit besluit is genomen aan de hand van ALM-studie die door het bestuur is gedaan.

Met de studie is onderzocht op welke wijze het renterisico van de verplichtingen kan worden verlaagd zonder dat dit directe impact heeft op de pensioenambitie. Het besluit is ingegeven door de oplopende inflatie en fors gestegen rente. De geplande transitie per 1 januari 2025 naar het nieuwe pensioenstelsel is hierbij ook meegewogen.

Het bepalen en onderbouwen van langetermijnbeleid vereist een integrale afweging tussen beleidsinstrumenten en de impact van de keuzes op de risico’s en rendementen. Een Asset Liability Management-studie (ALM-studie) biedt daarvoor een solide fundament. In een ALM-studie wordt op basis van een veelvoud aan economische scenario’s onderzocht wat de financiële gevolgen zijn van verschillende (beleggings)beleidsvarianten. Op basis van de inzichten die met deze studie worden verkregen, besluit het bestuur welke beleidsvariant het best past bij de doelstellingen/ambities van het pensioenfonds.

Door een hogere renteafdekking wordt het renterisico verminderd. Het renterisico is het risico dat de waarde van onze pensioenverplichtingen sneller stijgen dan de waarde van de totale beleggingen (vermogen) wanneer de rente gaat dalen. Als de rente laag is moeten we meer geld in kas hebben om pensioenen uit te keren dan bij een hogere rente. De rente heeft dus grote invloed op de hoogte van de pensioenverplichtingen én dus ook op de dekkingsgraad, de financiële graadmeter van het BPL.

Het BPL verkleint het risico van renteverlagingen door de rente ‘af te dekken’. Met beleggingen in obligaties en hypotheken kan het renterisico gedeeltelijk afgedekt worden. Daarnaast maakt BPL gebruik van rentederivaten (rente swaps) om het renterisico verder af te dekken. Nu de rente zo sterk is gestegen wil BPL de kans dat we de opgebouwde pensioenen moeten korten, zo klein mogelijk houden wanner de rente weer gaat dalen.

Maar het werkt ook andersom. Wanneer de rente stijgt zal de dekkingsgraad minder hard stijgen. Dat is dan ook meteen de reden dat het risico niet volledig afgedekt wordt. Onze doelstelling is namelijk niet alleen om alle pensioen uit te keren maar ook om de pensioenen mee te laten stijgen met de prijzen. Als het renterisico volledig wordt afgedekt kan het BPL met zekerheid aan zijn verplichtingen voldoen, maar dan is er vrijwel geen kans meer om te indexeren.