Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Gepubliceerd op 31 maart 2020

Afgelopen jaar hebben wij een risicobereidheidsonderzoek uitgevoerd. Daaruit bleek dat sommige onderwerpen voor u niet duidelijk zijn, waaronder de werkzaamheden van het bestuur. Ieder kwartaal zullen we middels een aantal vragen de bestuursleden aan u voorstellen en daardoor een inkijk geven van de activiteiten binnen het BPL-bestuur.

We trappen deze rubriek af met vijf vragen aan Marco Louwerens. Marco is sinds januari 2016 aangetreden als bestuurslid, lid van de werkgroep communicatie & reputatie en is loods in de regio Rotterdam-Rijnmond.

Wat doet een bestuur eigenlijk?
Wij voeren de regeling uit die door onze collega’s is bedacht. Naar eer en geweten geven wij hier invulling aan. Daarbij zijn onze kernwaarden van essentieel belang. Deze zijn ‘Van, voor en door (ex-)loodsen, klantgerichtheid, kostenbewust, transparantie, integer en evenwichtig.

Waarom heb jij je destijds verkiesbaar gesteld?
Omdat ik pensioen een belangrijk onderwerp vind. Je hebt er namelijk langer mee te maken dan je werkt, hiermee bedoel ik dan zowel de opbouwperiode (werkzaamheden als loods) en de uitkeringsperiode als pensioengerechtigde. Daarnaast had ik vanuit huis al enige affiniteit met economie en financiën meegekregen.

Wat heb je het BPL te bieden?
In het bestuur heeft ieder zijn rol en brengt ieder zijn eigen competenties en vaardigheden mee. Dat maakt ons als collegiaal bestuur complementair aan elkaar. Zelf zie ik me voornamelijk als de “kritische noot” bij bestuursbesluiten, beleidskeuzes en richting de fiduciair manager (BlackRock). Hiermee worden de overige bestuursleden gechallenged en dragen we er met zijn allen zorg voor dat we op deze manier tot een goede risico-afweging komen. Dit draagt bij aan de kwaliteit van de besluitvorming. Daarnaast zie ik mezelf als betrokken en heb ik een brugfunctie richting de collega’s. Zij kunnen mij altijd benaderen over pensioen-gerelateerde onderwerpen.

Waar kijk je positief op terug?
De manier waarop het bestuur wijzigingen in wet- en regelgeving implementeert ervaar ik als positief. Daarnaast hebben we afgelopen jaar een aantal transities gehad, zowel voor de pensioenadministratie als voor het fiduciair beheer, beide zijn inmiddels succesvol afgerond.

Wat hoop je te bereiken?
Ik zal me hard blijven maken om, zolang het in het belang van de deelnemers is, het pensioenfonds op goede wijze te blijven besturen.