Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Gepubliceerd op 26 maart 2021

Een terugkerend rubriek in onze nieuwsbrief is het item “vijf vragen aan”. Voor deze nieuwsbrief zijn de vragen gesteld aan bestuurslid en tevens voorzitter van de Balansmanagementcommissie (BMC) Pieter Bas Schoe.

Kan jij omschrijven wat de rol van voorzitter van de BMC inhoud en wat jouw interesses daarbij zijn?
De BalansManagementCommissie (BMC) bereidt besluitvorming door het bestuur voor. Die besluitvorming gaat o.a. over de beleggingen die het pensioenfonds doet. De beleggingen / bezittingen van ons fonds vormen één kant van de balans. Onze beleggingen hangen samen met de ander kant van dezelfde balans, de verplichtingen. Dat zijn de aanspraken van de loodsen en rechten van de pensioengerechtigden. Daarnaast doen we een beoordeling op de rapportages die we krijgen, zodat die vervolgens in het Algemeen bestuur besproken kunnen worden. Zelf vond en vind ik het erg leuk om te kijken waar er kansen liggen voor ons fonds. Maar over de jaren heen ben ik me ook steeds meer gaan focussen op de risico’s die daarbij horen. Zijn die risico’s nog in evenwicht met de mogelijke rendementen? Soms liggen onze kansen niet in extra verdiensten, maar juist in risicoreductie bij gelijke opbrengst. 

Hoe kijk jij, vanuit het beleggingsperspectief, terug op het afgelopen jaar waarin de Corona-crisis een grote invloed had op de financiële markten?
Als je door de oogharen naar 2020 kijkt en je kijkt alleen naar de begin en eindstanden, dan lijkt het een saai jaar. Een saai jaar was het in ieder geval niet. Met name dit voorjaar was spannend. We hebben toen frequenter en intensiever samengewerkt met alle partijen die voor ons werken. Achteraf kunnen we vaststellen dat ons beleid in grote lijnen heeft gewerkt zoals beoogd. Echter geen reden om genoegzaam achterover te leunen. We moeten alert blijven dat ons beleid ook passend blijft in de snel veranderende wereld. 

Het herstel was niet gelijk in alle regio’s en over de economische sectoren heen. De winnaars van de recente jaren lijken voorlopig ook de winnaars van deze crisis. Wat de crisis ook lijkt aan te tonen is het belang van ESG (Environmental, Social & Governance). De waarderingen van beleggingen die goed scoren op ESG zijn beter overeind gebleven dan de waarderingen van beleggingen die hier minder op scoren. We hebben deze crisis nog lang niet achter ons. Ik verwacht dat de nasleep zeker zo interessant zal blijken.

Welke voordelen zie je door collectief te beleggen via een pensioenfonds?
Door als collectief te beleggen kun je risico’s met elkaar delen. Daardoor worden de uitkomsten beter voorspelbaar. Het pensioenfonds stelt je instaat om ook nog belegd te blijven, wanneer je reeds pensioengerechtigd bent. Ook dan deel je nog steeds mee in de beleggingsresultaten. Het inkooprisico op het moment van pensioneren is veel minder door te beleggen via een pensioenfonds. 

ESG-factoren (Environmental,Social & Governance) gaan een belangrijkere rol spelen bij het beleggingsbeleid van pensioenfondsen. Hoe geeft BPL daar invulling aan?
Het BPL belegt conform de wens van de deelnemers en pensioengerechtigden. Periodiek wordt er middels steekproeven onderzoek gedaan onder loodsen en ex-loodsen hoe zij tegen ESG aankijken, maar ook wat de risicobereidheid is. De uitkomsten van die onderzoeken vertalen zich in het beleggingsbeleid van ons fonds. Ook onder loodsen en ex-loodsen zien we door de tijd heen dat ESG of Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (MVB) een groter rol is gaan spelen. Door die steeds grotere rol worden ook onze rapportages en verslaglegging hierop aangepast. Als de beroepsgroep aangeeft hoe ze hierover denkt, moet je als fonds ook terugkoppelen hoe we dat hebben uitgevoerd.

Zijn er zaken in relatie tot het nieuwe pensioencontract waar bij het construeren van de beleggingsportefeuille al rekening mee wordt gehouden?
Wat het nieuwe pensioencontract gaat inhouden voor de beleggingsportefeuille is nog niet duidelijk. Binnen het nieuwe contract is er een aantal keuzes te maken. Veel zal ook afhangen van de keuzes die de beroepsgroep Loodsen zelf moet maken. Naar mate 1 januari 2026 dichterbij komt, zal er steeds meer duidelijk zijn. De huidige beleggingsportefeuille is al wendbaar, doordat veel van onze beleggingen heel liquide zijn. Waar we al wel naar kijken is of de illiquide beleggingen ook nog passend zijn na 2026 en of hun huidige omvang binnen de beleggingsportefeuille ook dan nog passend blijft.