Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Gepubliceerd op 29 mei 2023

Een terugkerend rubriek in onze nieuwsbrief is het item “vijf vragen aan”. Voor deze nieuwsbrief zijn de vragen gesteld aan het onlangs benoemde bestuurslid Rieks Witzier.

Je bent sinds kort bestuurslid van het BPL, dit na een jaar aspirant-lid te zijn geweest. Hoe heb je dit inwerktraject ervaren?
Ik heb er zin in om te beginnen. Het afgelopen jaar is een interessante tijd geweest. Allereerst de kennismaking met het bestuur. Dit viel toevallig samen met de geplande site visit aan het kantoor van onze fiduciair beheerder BlackRock in Londen. Dan waren er de cursusdagen bij onze pensioenopleider in Zeist. Met flink wat huiswerk en intensieve bijeenkomsten in Woudschoten, heb ik mezelf bekend gemaakt in pensioenenland in het algemeen. Door de vergaderingen aan de Berghaven heb ik mezelf het fonds eigen gemaakt en de adviseurs leren kennen. Ik verwacht dat dit een goede basis is om nu van start te gaan binnen het bestuur van het BPL.

Waar vind jij dat BPL voor staat en wat is voor jou belangrijk?
Het wordt wel vaker gezegd maar een van de mooie aspecten aan het BPL is dat het fonds specifiek in het leven is geroepen voor alle Registerloodsen in Nederland. Gelukkig lukt het nog steeds om bestuursleden uit het loodsen korps te vinden. Het bestuur geeft dan ook steeds richting aan met de directe en oud collega’s in het achterhoofd. Ik wil mijn collega’s op de werkvloer te allen tijden recht aan kunnen kijken als het gaat over hun pensioenvoorziening.  

Hoe kijk je naar het bestuurlijk handelen van het afgelopen jaar?
Het afgelopen jaar is me opgevallen dat het bestuur op harmonieuze wijze samenwerkt. De sfeer tijdens de bestuursvergadering is altijd zeer goed en ik zie een grote betrokkenheid bij de leden. Iedereen is ijverig om alle zaken op tafel goed te doorgronden om zodoende tot één weloverwogen besluit te komen. Natuurlijk zijn er verschillende manieren van denken vertegenwoordigd maar zodra het aankomt op besluitvorming zie ik dat er uiteindelijk altijd een breed gedragen besluit wordt genomen. 

Waar zou je de aankomende jaren nog graag je bijdrage aan willen leveren?
Ook bij het BPL staat de komende tijd in het teken van de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. In het huidige stelsel is er veel solidariteit tussen belanghebbenden. Dit zal voor een deel verdwijnen. Pensioenen worden op meer individuele basis opgebouwd. Daarom denk ik dat het bestuur ervoor moet waken dat niet te grote verschillen gaan ontstaan, zoals pech- en gelukgeneraties.

Welke boodschap zou jij graag aan je (jongere) collega op het gebied van pensioen mee willen geven?
Het BPL voorziet in een aantal zeer essentiële behoeften als het gaat om inkomen buiten ons huidige werk. We denken hierbij vaak als eerste aan het ouderdomspensioen en voor de jongere collega’s voelt dit misschien nog ver weg. Weet dat er tegelijkertijd ook een aantal zaken goed geregeld zijn indien je iets overkomt. Bij arbeidsongeschiktheid wordt er in inkomen voorzien en ook bij overlijden is er voor nabestaanden en wezen het een en ander geregeld. Door middel van de betaalde premies, bouwen we fiscaal maximaal een ouderdomspensioen op. Hiernaast bestaat er echter ook nog enige fiscale ruimte om zelf een deel op te bouwen. Indien je hier als jongere collega behoefte aan hebt kan het zeker interessant zijn om gebruik van te maken. Zie hiervoor je factor A op het jaarlijkse UPO.

Pensioen is niet het meest eenvoudige onderwerp en ik kan me voorstellen dat daar vragen over zijn. Ik vind het altijd leuk om die te horen, en als het me lukt die te beantwoorden. Zo krijg ik ook meteen een goed beeld van de zaken die leven onder de loodsen.