Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Gepubliceerd op 30 januari 2022

Een terugkerend rubriek in onze nieuwsbrief is het item “vijf vragen aan”. Voor deze nieuwsbrief zijn de vragen gesteld aan ons kersverse bestuurslid en tevens lid van de werkgroep Communicatie & Reputatie Wouter Buitelaar.

Je bent sinds kort bestuurslid van het BPL, dit na een jaar aspirant-lid te zijn geweest. Hoe heb je dit inwerktraject ervaren?
Het inwerktraject is mij erg goed bevallen. Het jaar is werkelijk omgevlogen, er waren (bijna) wekelijks vergaderingen en daarnaast heb ik ook een opleiding tot pensioenfondsbestuurder gevolgd. De betrokkenheid van het bestuur en het bestuursbureau bij mijn opleiding was groot. Wanneer er tijdens een vergadering lastige onderwerpen besproken werden, en dat gebeurde vrij vaak, was er altijd tijd voor vragen of werd het door een van de collega’s verduidelijkt.

Waar vindt jij dat BPL voor staat en wat is voor jou belangrijk?
Het BPL is van, voor en door loodsen. Alle bestuursleden zijn zelf actief als loods of zijn dit geweest. Daarom weet iedereen van het bestuur wat het doel van het pensioenfonds is, en hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Hierdoor zijn alle beslissingen die genomen worden evenwichtig voor alle doelgroepen, dit omdat de bestuursleden zelf ook in de doelgroepen zitten, en (later) willen genieten van een mooi pensioen.

Hoe kijk je naar het bestuurlijk handelen van het afgelopen jaar?
Het bestuur is goed op elkaar ingespeeld, soms worden beslissingen snel genomen, en sommige besluiten zijn onderhevig aan een flinke discussie. Ieder lid van het bestuur kan en mag altijd voor zijn eigen standpunt uitkomen. Naar mijn mening is ook veelvuldig gevraagd terwijl ik nog geen bestuurslid was. Het bestuur kijkt geregeld ook naar het eigen handelen door middel van reflecteren. Hierdoor wordt er geprobeerd om telkens weer te verbeteren.

Waar zou je de aankomende jaren nog graag je bijdrage aan willen leveren? 
Binnen het bestuur is er een aantal werkgroepen. Ik stap in bij de werkgroep Communicatie en Reputatie. Ik hoop hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan de betrokkenheid van de (ex-)loodsen bij het BPL. En natuurlijk wil ik een bijdrage leveren aan een evenwichtig bestuur die er is voor alle leden, varend en pensioengerechtigd.

Welke boodschap zou jij graag aan je (jongere) collega op het gebied van pensioen mee willen geven? 
We hebben een prachtig pensioenfonds wat goed aansluit bij de doelgroep. Hier mogen we erg trots op zijn. Wat ik mee wil geven aan de collega’s is, kijk eens op www.mijnpensioenoverzicht.nl, op de app: Pensioenchecker of op je UPO die jaarlijks wordt verstrekt. Hier kan je in een oogopslag zien wat je geschatte pensioen zal worden inclusief de AOW.
Voor de loodsen wordt er fiscaal maximaal ingelegd in het pensioenfonds, meer inleg is belasting technisch niet interessant. Dus het zal zo zijn dat je op de pensioenleeftijd er qua inkomen wat op achteruit gaat. Wellicht kan men, voordat de pensioenleeftijd bereikt wordt, hier al eens over nadenken.