Stichting Beroepspensioenfonds Loodsen
Nieuwsbrief

Actief loods


Wat te doen bij

Samenwonen
Trouwen
Scheiden
Pensionering
Overlijden
Verhuizen
Waardeoverdracht
Klachten

Uw pensioenregeling

Karakter
Reglement
Brochure
Ouderdomspensioen
Partnerpensioen
Wezenpensioen
Arbeidsongeschiktheid

Wat kunt u zelf kiezen

Eerder met pensioen
Extra inkoop
Uitruilen
Hoog laag constructie
Conversie
Waardeoverdracht
Afkoop

Hoe gaat uw fonds om met

Premie
Indexatie
Risico
Kosten
Pensioen te kort
Communicatie
UPO

Uitruilen

Omzetten partnerpensioen in hoger ouderdomspensioen

In de brief van BPL, die u ontvangt 6 maanden voor dat u met pensioen gaat, wordt u gevraagd of u het opgebouwde partnerpensioen wilt omzetten in een hoger ouderdomspensioen. Als u alleenstaande bent wordt dit automatisch voor u geregeld door BPL, want dan heeft u immers niets aan een partnerpensioen. Maar het kan ook zijn dat uw partner zelf voldoende ouderdomspensioen heeft opgebouwd. U kunt het partnerpensioen voor 50 of voor 100 procent omzetten. Dat kan op uw (vervroegde) pensioendatum of op uw 60e.

Het aan een ex-partner toegekende (tijdelijk) bijzonder partnerpensioen blijft bij een omzetting buiten beschouwing.

In het geval dat u een partner heeft wordt een keuze voor omzetting van partnerpensioen in ouderdomspensioen alleen door BPL geaccepteerd als deze keuze in een notarieel verleden akte wordt bevestigd. Dit om zeker te stellen dat door partijen deze keuze bewust wordt gemaakt.

Omzetten ouderdomspensioen in hoger partnerpensioen

U kunt bij beƫindiging van het deelnemerschap of op de (vervroegde) pensioendatum het ouderdomspensioen gedeeltelijk omzetten in partnerpensioen. Het partnerpensioen mag na omzetting, niet hoger worden dan 70% van het ouderdomspensioen.

Onder Pensioenstatuut 2015 is het PP in alle gevallen 70% van het PP. Voor onder het Pensioenstatuut 2015 opgebouwde pensioenen is dus geen uitruil van OP voor een hoger PP mogelijk.

Onder het Pensioenstatuut 2004 was het PP bij overlijden van de deelnemer 70% van het OP. Dit percentage werd 45% zodra de partner 65 jaar werd. Genoemd percentage kan worden verhoogd tot 70% van OP na omzetting.

zie als brondocument: de brochure of de pensioenregeling

Actueel nieuws


Nieuws

30 juni 2019 - Verkort jaarverslag 2018.

Het verkort jaarverslag is weer beschikbaar. Wilt u snel de feiten & cijfers over 2018 tot u nemen, kijk dan in het verkort jaarverslag (16 bladzijden). Het volledige jaarverslag wordt in juli gepubliceerd.
U vindt het verkort jaarverslag: hier 


30 juni 2019 - Nieuw pensioenakkoord.

Na de goedkeuring van de bonden en na negen jaar polderen ligt er eindelijk een pensioenakkoord op tafel. Het nieuwe stelsel moet in 2022 ingaan. Veel details moeten nog uitgewerkt worden, maar de belangrijkste hoofdpunten zijn inmiddels duidelijk.
Het bestuur houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.


30 juni 2019 - Theo bedankt!.

Zoals al eerder aan u gecommuniceerd gaat de manager pensioenen, Theo Wittkampf, per 1 juli 2019 van zijn welverdiende pensioen genieten. Het BPL is Theo zeer erkentelijk voor zijn bewezen diensten, betrokkenheid en tomeloze inzet gedurende de afgelopen jaren.


Bekijk meer nieuws

Poll


Vanaf welke beleidsdekkingsgraad mag BPL gaan indexeren?Stemmen
Bekijk de uitslag (of eerdere polls)